Wijn opslaan in wijnmeubels

Of je nu je woonkamer een wijn accent wilt geven bij de inrichting, of werkelijk professionele barmeubels nodig hebt voor in je kelder, een wijnmeubel is speciaal.
Vanaf het ontwerp op papier door een goede meubelmaker, tot en met het plaatsen in je huiskamer, keuken of kelder, een wijnmeubel is een persoonlijk stuk, elk meubel hoort uniek te zijn.

Eerst moet je bepalen welk meubel voor jou het beste is. Hoe groot moet het zijn, maar ook, hoe groot is de verzameling wijnen die je wilt opslaan. Hoe wil je de koeling voor je wijn ingebouwd hebben? Moet het er echt uitzien als een wijnmeubel of wil je de flessen juist een beetje verbergen?

Groter wijnmeubels wordt natuurlijk een cava, een ingebouwde wijnruimte, met koeling, zitplaatsen en tafeltjes, waar je met je partner lekker kunt genieten van een glaasje op exact de juiste temperatuur.

Wijn moet rusten

Wijnflessen worden niet staand opgeslagen, ze moeten liggen. Daarom is de diepte van een eenvoudig wijnmeubel weinig meer dan de lengte van een gemiddelde wijnfles. Een ander onderdeel van het met rust laten van flessen wijn is het afstoffen. Dat is eigenlijk streng verboden. Stof op een wijnfles is een teken van leeftijd. De wijnflessen worden dus liggend opgeslagen, met de bodem een beetje lager dan de top en het etiket naar boven.

De hals van de flessen moet natuurlijk wel bereikbaar blijven, je wilt tenslotte zien welke wijn je nu in handen hebt.
Dit geeft een basis ontwerp van het wijnmeubel voor je huis. Het aantal flessen wijn dat je er in wilt opslaan bepaald de breedte en de hoogte. Wil je de wijn ten toon stellen? Dan krijgt je wijnmeubel minder kastdeurtjes.

Een goed wijnmeubel wordt speciaal ontworpen

Het beste wijnmeubel wordt op de plaats waar het komt gebouwd. Je hebt dus een meubelontwerper nodig die ook bekend is met het opslaan van wijnen. Dat zal de zoektocht behoorlijk beperken, want die ontwerpers zijn moeilijk te vinden.

Dan ga je met die man, of vrouw natuurlijk, aan tafel zitten en je verteld precies wat jij nodig hebt in jouw woonkamer of in jouw kelder. Je moet precies uitleggen waar de elektriciteit het meubel binnenkomt bijvoorbeeld, want het koel element hoort bij je wijnmeubel.

De ontwerper gaat dan natuurlijk in je huis de maten van de ruimte noteren. Ook zal daar bepaald worden welke houtsoorten gebruikt gaan worden, gezien de verdere inrichting van je huis.

Een goed wijnmeubel koop je dus niet even in de meubelgroothandel!

Bron: Wineandbarrels.nl