Barbecue kopen: Kooptips en trucs van BBQ-Deal.nl!

Als de zomer er weer aankomt is er niets leuker dan een gezellige barbecue met vrienden. Je kunt de tuinstoelen alvast tevoorschijn halen en de barbecue klaarzetten, tenzij je die nog niet hebt natuurlijk. Wil je graag een barbecue kopen? Dan heb je keuze uit talloze varianten. Zo kan je kiezen voor een variant op gas, op houtskool of bijvoorbeeld een elektrische BBQ. Op deze website kan je gemakkelijk en snel alle barbecues met elkaar vergelijken.

Een barbecue kopen is handig als je graag vrienden over de vloer hebt. Voor Nederlanders is het een van de favoriete zomeractiviteiten, dus je kunt haast stellen dat je er niet helemaal bij hoort als je er niet eentje hebt. Op deze pagina lees je welke barbecue je kunt kopen en je leest handige gebruikstips over je aanstaande BBQ. Direct vergelijken kan natuurlijk ook in onze shop.

Vergelijken en dan pas bestellen!

Aangezien er ontelbaar veel soorten zijn is het natuurlijk belangrijk dat je van tevoren goed onderzoek doet. Als je naar de winkel stapt kan dat dus nogal verwarrend zijn. Het is natuurlijk verleidelijk om te kiezen voor de eerste de beste BBQ die je ziet. Toch is dat niet verstandig. Als je dan thuiskomt, en je vrienden op bezoek krijgt, merk je misschien al gauw dat de helft van de broodnodige functies er niet op zit. Of je wilde misschien toch liever een BBQ op houtskool in plaats van een gas BBQ.

Het is daarom goed om eerst een klein onderzoekje te houden en goed te vergelijken. Wat zijn de voor- en nadelen per barbecuevariant en welke prijsverschillen zijn er? Je wilt natuurlijk altijd thuiskomen met een apparaat waar je helemaal achterstaat. Daarom lees je een aantal handige aankooptips voor je nieuwe BBQ.

Onmisbare tips als je een barbecue wilt kopen

Gelukkig ben je terechtgekomen op deze website en lees je hier talloze tips als je een barbecue wilt kopen. Er zijn tegenwoordig ook veel apparaten die helemaal niet zo duur zijn. Voor ieder budget is er dus wel een geschikte BBQ te vinden. Je hoeft deze zomer dus gegarandeerd niet langer voor het gasfornuis te staan. In dit artikel geven we jou een aantal handige tips zodat je altijd kiest voor een variant die past bij jouw wensen en behoeften.

Barbecue kopen tip 1: kies uit gas of houtskool

Wil je graag een barbecue kopen? Kies liever niet voor een elektrische variant, maar voor eentje met houtskool of op gas. Een elektrische BBQ is natuurlijk niet echt een BBQ. Je zult niet de juiste smaak krijgen en bovendien is het net alsof je gekookt hebt in de keuken. De voor- en nadelen zetten wij daarom graag voor je op een rijtje.

Barbecue met houtskool

Barbecue-puristen zijn het er allemaal over eens: echt barbecueën is barbecueën op houtskool. Daar is natuurlijk ook veel voor te zeggen. Je maakt het vuur met je handen en er zijn geen moderne snufjes die je helpen. Het enige wat je gebruikt is een aansteker en de kooltjes. De aansteker is nog het meeste moderne van het verhaal.

De voordelen van een barbecue op houtskool

Wil je graag een barbecue kopen op houtskool? Dan kan je genieten van de volgende voordelen:

 • Vlees en vis dat je bereidt op een BBQ met houtskool zullen een rokerige barbecuesmaak krijgen. Het is heerlijk van smaak en werkt vooral extra goed als je vlees langzaam wil garen;
 • Ben jij dol op gerookt vlees of gerookte vis? Ook dan is een houtskool BBQ een aanrader. Hier kan je namelijk beter op roken ten opzichte van een gas BBQ;
 • Goede houtskoolbarbecues zijn al verkrijgbaar vanaf enkele tientjes. Gasbarbecues zijn daarentegen een stuk duurder.

De nadelen van een barbecue op houtskool

Natuurlijk zijn er niet alleen maar voordelen. Er zijn ook een aantal nadelen te benoemen:

 • Een gasbarbecue is veiliger dan een BBQ op houtskool. De kolen blijven namelijk vrij lang warm. Stoot je de barbecue per abuis om na een aantal biertjes? Dan is de kans aanwezig dat er brand ontstaat. Een gasbarbecue is vaak groter en steviger en koelt ook sneller af;
 • Soms raken de kolen opgebrand, waardoor je tussentijds nieuwe kolen moet toevoegen. Dat is niet zonder gevaar, want zowel het rooster als de rest van de barbecue zijn op dat moment immers heet;
 • Het schoonmaken van een BBQ op houtskool is een flinke klus. Ook blijven er vaak kool- en etensresten achter, welke lastig weg te halen zijn. Goed om te weten is dat je het rooster in het gras kan leggen en de volgende dag kan je de rommel gemakkelijk wegboenen. Door een aantal tips kan je het wel weer goed schoonmaken.

Welke houtskoolvariant wil je bestellen?

Ben je overtuigd en wil je graag een barbecue op houtskool kopen? Er zijn verschillende populaire varianten waar je uit kunt kiezen. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor de Big Green Egg. Deze is met een prijs van ongeveer 1.000 euro wel aan de hoge kant, maar het is wel een ontzettend populaire BBQ.

Wil je liever kiezen voor een goedkopere variant? Dan kan je bijvoorbeeld kiezen voor de smoker van Tepro. Ook de Kamado barbecues worden steeds populairder.

Barbecue kopen op gas

De gasbarbecue is daarentegen ook populair. Niet voor niets is er dan ook een strijd tussen houtskool en gas. De meeste gasbarbecues beschikken over twee of meer gasbranders. Hiermee worden de kookelementen verwarmd. De kookelementen kunnen bestaan uit onder andere briketten of steen. Hier komt het vlees dan op te liggen. Deze variant kent meerdere voor- en nadelen én daar lees je in de volgende paragrafen uiteraard meer over.

De voordelen van een barbecue op gas

Overweeg je een barbecue op gas? Lees dan over de voordelen:

 • De gasbarbecue wordt lekker snel warm waardoor je dus ook snel kunt beginnen. Je hoeft niet lang te wachten voordat het vlees erop kan. Daarmee ben je ook minder geneigd om veel stukjes stokbrood te consumeren en hou je meer ruimte over voor het echte genot: de heerlijke stukken vlees;
 • Je kunt de temperatuur van de gasbarbecue gemakkelijk onder controle houden. Daarvoor kan je simpelweg aan de knoppen draaien;
 • Een gasbarbecue kan je gemakkelijk uitbreiden. Zo kan je bijvoorbeeld zijbranders installeren en er zijn zelfs modellen met een frituurpan.

De nadelen van een barbecue op gas

Wil je graag een barbecue op gas kopen? Dan zijn er ook een aantal nadelen waar je rekening mee moet houden, namelijk:

 • De prijs voor een gasbarbecue is aanzienlijk hoger dan een barbecue op houtskool. Heb je een lager budget (over) voor je BBQ? Dan is een houtskoolvariant misschien beter;
 • Gasbarbecues zijn groter dan houtskoolvarianten. Je zult dus meer ruimte nodig zijn in de schuur als je deze weer wilt opbergen;
 • Een gasfles is duurder dan een zakje briketten of houtskool. Wel doe je langer met een fles gas, dus het hoeft geen nadeel te zijn als je vaak wilt barbecueën.

Een barbecue op gas kopen?

Ben je overtuigd en wil je graag een barbecue op gas kopen? Dan zijn er talloze verschillende varianten waar je uit kunt kiezen. Zo kan je onder andere kiezen voor de Weber Q1000, de Boretti Piccolino of je kunt zelfs kiezen voor een heuse buitenkeuken zoals de Weber Summit E-670. Klik op de links om de prijzen van de verschillende barbecues te onthullen.

Barbecue kopen tip 2: houd rekening met de hoogte van de BBQ

Barbecues zijn er in verschillende soorten en maten. Daarom is het ook goed om te letten op de hoogte van de BBQ. Goedkopere varianten staan doorgaans laag bij de grond en dat kan vervelend zijn. Dat is vooral vervelend als je met meerdere mensen bent. Ook voor ouderen of mensen die niet zo goed kunnen bukken is een lage BBQ niet echt geschikt.

Ben je van plan om de hele avond achter de grille te staan? Dan zou je kunnen overwegen om een hogere BBQ te bestellen. Zo voorkom je dat je hoeft te bukken en dat is wel zo fijn voor je rug. Je wilt natuurlijk geen rugklachten overhouden aan een gezellige avondje vlees bereiden.

Barbecue kopen tip 3: let op de grootte van het rooster

Als je kiest voor een houtskool BBQ is het belangrijk dat je let op het formaat van het rooster. Wil je graag met veel vrienden barbecueën? Dan is een groot rooster natuurlijk wel zo handig. Je hoeft dan niet steeds op elkaar te wachten.

Ben je echter van plan om te barbecueën met je partner en niet met vrienden? Dan is een klein rooster ook een prima oplossing. Deze zijn vaak ook nog iets goedkoper en ook gemakkelijker mee te nemen. Leuk voor op de camping dus. Daarnaast kan je het ook weer gemakkelijker opbergen, omdat de BBQ dan van kleiner formaat is. Weeg de voor- en nadelen daarom tegen elkaar af.

Gasbarbecues zijn altijd vrij groot, dus daar heb je dit probleem niet. Echter zal je wel meer ruimte nodig zijn in je schuur bijvoorbeeld.

Barbecue kopen tip 4: kijk goed naar het materiaal

Het materiaal is ook erg belangrijk als je de juiste barbecue wilt kiezen. Kies bij voorkeur eentje die gemaakt is van roestvrij staal. Doorgaans zijn deze iets duurder, maar deze gaan ook langer mee. Wil je kiezen voor een echte premium BBQ? Dan kan je ook kiezen voor keramiek. Dit is erg geliefd, maar ook aan de prijs.

Het rooster kan ook bestaan uit verschillende materialen. Zo kan je bijvoorbeeld uit gietijzeren roosters kiezen. Deze zal je regelmatig moeten insmeren met olijfolie, ook wanneer je je BBQ niet gebruikt. Het zorgt ervoor dat het vlees niet zomaar aan het rooster blijft plakken.

Als alternatief kan je ook kiezen voor stal, dat bedekt is met een dun laagje porselein. De hitte zal zodoende goed verdeeld worden. Goedkope barbecues hebben vaak een rooster van verchroomd staal. Deze werken op zich prima, maar gaan over het algemeen wel minder lang mee dan wanneer je kiest voor een gietijzeren variant. Als je een barbecue gaat kopen kan je dus ook nog hierop vergelijken.

Barbecue kopen tip 5: controleer de garantietermijn

Tot slot is het ook nog belangrijk om te kijken naar de garantietermijn. Standaard heb je garantie op een product, maar sommige fabrikanten verlengen de garantietermijn. Enkele fabrikanten zijn dusdanig overtuigd van hun product dat je soms tot wel 10 jaar garantie krijgt. Dat is natuurlijk wel zo fijn als je een duurdere variant in huis haalt. Goed vergelijken op garantie kan dus ook verstandig zijn.

Barbecue kopen tip 6: directe en indirecte hitte

Vind je het lekker om een stuk vlees langzaam te garen, maar wil je ook graag een biefstukje snel grillen? Als je kiest voor een houtskool BBQ is het verstandig om te kiezen voor een model met een trechter. Deze trechter kan een gedeelte van de kolen afdekken, waardoor je twee soorten vlees op twee manieren kan bereiden. Over het algemeen zijn deze varianten wel iets duurder, maar het is wel erg handig.

Daarnaast kan je er ook nog op letten of de barbecue die je wilt kopen een deksel heeft. Als je dol bent op langzaam gegaard vlees is dat een must-have.

Bij een gasbarbecue is gemakkelijker om een of meerdere gasbranders uit te laten. Je kunt zodoende dus gemakkelijker grillen op je BBQ. Dat kan dus wel een voordeel zijn van gas ten opzichte van houtskool.

Vergelijken begint hier

Je hebt nu talloze tips gelezen waardoor je gemakkelijker een barbecue kunt kopen. Als je je nieuwe BBQ wilt aanschaffen is het raadzaam om een goede vergelijking te maken. Je kunt gemakkelijk en snel verschillende leveranciers met elkaar vergelijken op deze website. Wij hebben producten van verschillende fabrikanten op deze website staan. Zodoende betaal je dus nooit meer te veel. De meeste barbecues worden bovendien snel bij je thuisbezorgd: vandaag besteld is morgen in huis.

Heb je vragen over het kopen van een barbecue? Dan helpt onze klantenservice je graag verder. Als echte barbecue-experts kennen wij alle ins and outs van een barbecue en helpen wij je graag verder met je zoektocht naar de perfecte BBQ. Dan kan jij deze zomer heerlijk eten!